Pic

Lakeside, Doncaster

Doncaster, DN4

Sectors
Commercial, Mixed Use, Retail
Status
In Progress
Client
Zuka Ltd, Land Group Holdings
Project Value
£12m

This mixed-use development situated in Doncaster will be an integral component of the larger mixed-use development for the Lakeside area.

The new 6 storey building will provide new housing and commercial office space, with 3 commercial units on the ground floor, 3 floors of office space and then 2 floors of residential apartments. There will also be a roof terrace and wraparound balcony on the fifth and fourth floor respectively. Overall, creating space for 60 office units and 13 residential apartments (a mix of 1 and 2 bedroom apartments) in total.

Header

Our Services

Dice have been instructed for structural engineering services associated with RIBA stages 02 & 03. This includes the design for the substructure and superstructure, and Dice Environmental were also appointed to carry out site investigations

Our structural team put together a concept design for the superstructure, with a concrete frame from the ground floor to the fifth floor, and then a light gauge steel frame for the sixth floor.

Our structural team put together a concept design for the superstructure, with a concrete frame from the ground floor to the fifth floor, and then a light gauge steel frame for the sixth floor.

Design Challenges

Designing a building of this size meant that maintaining the ceiling to floor depth was a challenge, and it was important that we designed a robust solution for the foundations. Our engineers put together ideas of what the structural frame material and method could be in order to limit the number of columns required, thus keeping open spans at the ground floor level to allow the commercial units to maximise the space.

It was important that the plans at the ground floor level could be scaled upwards as the floor plans changed. We explored 3 possible solutions; a steel frame with composite slab, a timber SFS system with a transfer deck at a first floor level, and a concrete frame with a light gauge steel frame at the top floor level. The concrete flat slab solution was chosen as it allows for the desired floor to ceiling height without compromising areas for the services and structural depth.